Werkwijze

Mijn werkwijze in relatietherapie en relatiecoaching is persoons- en ervaringsgericht. Ik verbind me met de vraag en kom snel tot de kern. Ik ben empathisch, analytisch en eerlijk. Mijn kracht ligt in het samenbrengen van de kwaliteiten hoofd en hart: ik creëer overzicht en gebruik mijn invoelend vermogen.

Met kennis van het vak leg ik verbanden en stimuleer het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast zorgen mijn speelsheid en humor voor lichtheid en het bespreekbaar maken van onderwerpen in een open en veilige ruimte. Ik stel die vragen zodat we komen tot de kern. Zonder oordeel, het mag er zijn. Hierin stem ik af op wat er beleefd wordt en maak ik gebruik van verschillende methodes en interventies. Ik bied zowel relatietherapie als relatiecoaching.

Methode

De werkwijze in relatietherapie is gebaseerd op een paar peilers. Ik werk met inzichten uit Emotionally Focused Therapy (EFT), bewezen effectieve relatietherapie ontwikkeld door Sue Johnson. Hechtingstheorie ligt hier aan de basis.

Daarbij maak ik gebruik van systemisch opstellingenwerk. Hierin wordt er zowel de persoon als naar de (relationele) context gekeken. Familie- en organisatieopstellingen zijn hierin bekend. Mijn aanpak karakteriseert zich door gebruik te maken van opstellingsattributen die symbool staan voor onszelf en de context. Door het vraagstuk (het beeld) met opstellingsattributen letterlijk buiten onszelf te plaatsen, kunnen we er met afstand naar kijken. Daardoor kunnen we ervaren, bewegen, zien en voelen wat er (on)bewust afspeelt.

Opstellingen laten het innerlijk beeld zien dat iemand van zichzelf en andere heeft. Wat we kunnen veranderen is deze innerlijke relatie met onszelf en met personen van wie wij een innerlijk beeld hebben en die op die manier in onszelf worden gerepresenteerd. Wanneer wij onze innerlijke beelden kunnen erkennen, verliezen zij hun betekenis en kunnen wij innerlijk tot rust komen.

Daarnaast werk ik met principes van geweldloze communicatie ontwikkeld door Rosenberg. Ook zet ik lichaamsgerichte interventies in zoals adem oefeningen en visualisaties. Verder heb ik veel concrete coach oefeningen tot mijn beschikking voor alle vormen van relaties en persoonlijke ontwikkeling. Dit geeft ons de mogelijkheid om naast er over te praten, ook ervaringsgericht te leren.

Werkwijze relatiepraktijk opstellingsattributen

 
Praktisch

Het traject begint met een intakegesprek, waarin ook gekeken wordt of er een wederzijdse klik is. Meestal bestaat een traject uit 6 à 10 sessies, eventueel met een extra individuele verdiepingssessie. Een duo-sessie duurt 1,5 uur. Individuele sessie duurt 1 uur.  Zie ook de  Algemene Voorwaarden. Ik werk in mijn lichte en ruimtelijke praktijkruimte in Nijmegen-Oost, vlakbij het centrum en CS.