Werkwijze

Mijn werkwijze in relatietherapie en relatiecoaching is persoons- en ervaringsgericht. Ik verbind me met de vraag en kom snel tot de kern. Ik ben empathisch, analytisch en eerlijk. Mijn kracht ligt in het samenbrengen van de kwaliteiten hoofd en hart: ik creëer overzicht en gebruik mijn invoelend vermogen.

Met kennis van het vak leg ik verbanden en stimuleer het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast zorgen mijn speelsheid en humor voor lichtheid en het bespreekbaar maken van onderwerpen in een open en veilige ruimte. Ik stel die vragen zodat we komen tot de kern. Zonder oordeel, het mag er zijn. Hierin stem ik af op wat er beleefd wordt en maak ik gebruik van verschillende methodes en interventies. Ik bied zowel relatietherapie als coaching.

 Ik werk in mijn warme en ruimtelijke praktijk aan huis in Nijmegen-Oost. Met een kopje thee erbij gaan we samen nieuwe mogelijkheden verkennen.

Methode

De werkwijze in relatietherapie is gebaseerd op Emotionally Focused Therapy (EFT), bewezen effectieve relatietherapie ontwikkeld door Sue Johnson. Hechtingstheorie ligt hier aan de basis.

Daarbij maak ik gebruik van systemisch opstellingenwerk. Hierin wordt er zowel de persoon als naar de (relationele) context gekeken. Familie- en organisatieopstellingen zijn hierin bekend. Mijn aanpak karakteriseert zich door gebruik te maken van opstellingsattributen die symbool staan voor onszelf en de context. Door het vraagstuk (het beeld) met opstellingsattributen letterlijk buiten onszelf te plaatsen, kunnen we er met afstand naar kijken. Daardoor kunnen we ervaren, bewegen, zien en voelen wat er (on)bewust afspeelt.

Opstellingen laten het innerlijk beeld zien dat iemand van zichzelf en anderen heeft. Wat we kunnen veranderen is deze innerlijke relatie met onszelf en met personen van wie wij een innerlijk beeld hebben en die op die manier in onszelf worden gerepresenteerd. Wanneer wij onze innerlijke beelden kunnen erkennen, verliezen zij hun betekenis en kunnen wij innerlijk tot rust komen.

Daarnaast werk ik met principes van geweldloze communicatie ontwikkeld door Rosenberg en emotiewerk gebaseerd op het werk van Vera Helleman. Ook zet ik lichaamsgerichte interventies in zoals adem oefeningen en visualisaties. Bij danscoaching wordt er gewerkt met bewegingsoefeningen.
Verder heb ik veel concrete coach oefeningen tot mijn beschikking voor alle vormen van relaties en persoonlijke ontwikkeling. Dit geeft ons de mogelijkheid om naast er over te praten, ook ervaringsgericht te leren.

Werkwijze relatiepraktijk opstellingsattributen

 
Praktisch

Het traject begint met een intakegesprek, waarin ook gekeken wordt of er een wederzijdse klik is. Een duo-sessie duurt 1,5 uur. Individuele sessie duurt 1 uur.  Zie ook de  Algemene Voorwaarden. Meestal bestaat een traject uit 8 à 15 sessies, eventueel met een extra individuele verdiepingssessie. Het traject wordt niet vastgelegd, je zit nergens aan vast. Ik vind het belangrijk dat je zelf het verlangen en de verantwoordelijkheid kan dragen.

 Ik werk in mijn lichte en ruimtelijke praktijk aan huis in Nijmegen-Oost, vlakbij het centrum en CS. Er is geen wachtkamer en op dit moment ook geen wachttijd voor het starten van sessies.

Openingsdagen

Ik ben zowel doordeweeks als afwisselend de zaterdag open voor afspraken.
Op donderdagavond ben ik open tot 19:30.

Corona & de Praktijk

Op dit moment is de praktijk geopend voor afspraken. Wil of kan jij het huis niet uit? Woon je niet in de buurt of zit je in het buitenland? Ik werk nu ook met beeldbellen voor digitale afspraken. Zelfs voor relatietherapie werkt dit goed. Het zal allicht even wennen zijn, maar mijn ervaring is positief. Hoe werkt dit? We plannen een afspraak, waarna je een email ontvangt met informatie en een link van onze ‘online’ sessie via Jitsi. Net voor de afspraak open je de link die toegang geeft tot de sessie.

Je kan ook naar de praktijk komen wanneer de volgende richtlijnen gevolgd worden:

  • Doe de gezondheidscheck voordat je naar de praktijk komt, beantwoord je een van de vragen met een ‘ja’, verzet dan de afspraak.
  • Mocht ik zelf last hebben van verkoudheidsklachten, mijn partner koorts hebben of mocht ik in quarantaine moeten, dan zal ik de afspraak verzetten.
  • Je komt precies op tijd voor de afspraak, zo is er geen wachtruimte nodig en kan er tussendoor gereinigd worden.
  • Ieder houdt zich aan de 1,5 meter afstand tussen elkaar, behalve als je uit hetzelfde huishouden komt.
  • Bij aankomst en vertrek is er de mogelijkheid handen te wassen.
  • Mocht je tijdens de sessie hoesten of niezen, doe dit dan in je elleboog.
  • Het toilet wordt bij voorkeur niet gebruikt. Indien noodzakelijk is het toilet open. 

  • Tussen de sessies door worden de contactpunten gereinigd. Denk aan deurknoppen, armleuningen, tafeloppervlakte, deurbel en toilet.